fbpx

Csáky Lajos

1950-ben született Hódmezővásárhelyen. Fiatalon már itt magába szívta a festészet szeretetét.
A szegedi Tanárképző Főiskolán végzett. Mesterei Fischer Ernő és Vinkler László voltak.

Választékos színvilágú, figuratív kompozíciói alakjai sajátos rendszerben, gyakran transzcendentális környezetben jelennek meg. Transzcendenciája kisugárzás és sugallatok, szinte az érzékszerveket megtévesztő finomság formájában érzékelhető.
Női figurái mozdulatlan ember meleget sugárzása a pillanatban az örök kérdéseket teszi fel. Ha a távolba néznek, vagy ha véletlenül mégis felénk fordulnak, halvány, elmosódó tekintetükkel a végtelent kapcsolják össze a végessel, az álmot a valósággal, az árnyat pedig a fénnyel.

Képei gazdag érzelemvilágúak, szenvedéseinket és szenvedélyeinket egyszerre fölmutatók. Csendéleteiben a virágok sokszor szinte jelképekké válnak, a szépség mellett ismét megjelenik a belső tartalom. Merít az impresszionizmusból, expresszionizmusból, szürrealizmusból, realizmusból és szimbolizmusból, de ezekből sajátos egyéni stílust teremt. Varázslatos színvilágával, ecsetkezelésével, kompozícióival, képei belső mondanivalójával, finomságával kiemelkedő helyen szerepel a kortárs magyar festőművészek igen rangos közösségében.

Kiemelkedő rajztudását grafikáiban is megcsodálhatjuk. 1981-től tagja a Magyar Köztársaság Művészeti Alapjának, 1982-től a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft
hu_HUHU_HU

Értesítést kérek, ha új műalkotás érkezik

Speciális kérésem van