fbpx

Fehérvári Zoltán

Első alkotásaim kora gyermekkoromban születtek, melyek sikeressége további ösztönzést adott. Fiatal éveim alatt több neves képzőművészeti kör, iskola tagja voltam, ami alakította művészeti világlátásom és technikai tudásom fejlődését. Útkereséseim során foglalkoztam versírással, színjátékkal, zeneszerzéssel. A 70-es években európai körutazásom alatt volt alkalmam végig járni a leghíresebb múzeumokat. Ekkor ismerkedtem meg a németalföldi festészettel, melynek képi világa, kolorista hagyományai nagy hatással voltak rám. Diplomám megszerzése után kezdtem elhivatottan foglalkozni a festészettel. Munkáimmal rövid időn belül sikereket értem el. Hazai és külföldi galériák részére egyaránt dolgoztam. Alkotásaim jelen voltak több európai ország kínálatában. Jelentősebb kiállításaim voltak Londonban, New-Yorkban, Bécsben és Frankfurtban. Magyarországon több csoportos és egyéni kiállításon vettem részt.

A tájképfestészetben találtam rá stílusomra. A természeti környezet sokszínűsége, változásának ábrázolása, mind a realisztikus és az ideális megjelenítése vonzó számomra. A tájábrázolás és az életképek során is mély távlatú, gazdag tájhátterek komponálására törekszem. A részletező természetlátás, a megfigyelés elsődlegessége vezérli alkotói folyamatomat. Kedvelem a szenvedélyes hatású, mozgalmas kompozíciók, az elemek drámai hatású összecsapásának megjelenítését is a tájábrázolásban. Témaválasztásomban a személyes élményvilágom, saját környezetemben megélt tapasztalataim nagy szerepet kapnak. Az alkotói folyamat során nem csak a táj objektív rögzítése a cél, hanem az egyéni érzelmek tájra való kivetítését kívánom megjeleníteni, így adva érzelmi töltetet a tájképnek.

A hazai tájképfestők közül Markó Károly részletező természetlátása, Lotz Károly fény ellentétpontjainak felfedezése, Mészöly Géza idilli balatoni tájai, Egry József tájban megjelenített fényfestészete, Szőny Géza színharmóniái ragadtak magukkal.

A festészet számomra hivatás, mely egy életre való elkötelezettséget jelent, maradandó nyomot hagyva ezzel a folyton változó világban.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft
hu_HUHU_HU

Értesítést kérek, ha új műalkotás érkezik

Speciális kérésem van