fbpx

Fürst József

1947. február 3-án született Budapesten. A Képzõmûvészeti Gimnázium és a Képzõmûvészeti Fõiskola elvégzése után már fiatalon bekerült az európai mûvészeti vérkeringésbe.
1976-ban a potsdami biennálén 3. díjat nyert.

Külföldre az ARTEX szervezésében jutottak el munkái. Így kiállítása volt többek között New Yorkban, San Franciscóban, Angliában, Hollandiában, Németországban, Ausztriában, Franciaországban és Olaszországban. Meg kell említeni a híres Sothebys és a Christies aukciós házak kínálatában, valamint a Doroteumban való részvételt is.

A 90-es évektõl ismerhette meg a magyar közönség, a rendszerváltozás óta több sikeres hazai kiállítást rendeztek egyéni hangvételû olajfestményeibõl.
Fürst József a XVI. századi manieristákat idézi. Rajzkészsége tökéletes, ecsethasználata briliáns, képeinek felszíne a festett vásznon ecsethasználatának köszönhetõen jég simaságú. Habár mûvei igen színpompásak, mégis higgadtan békéltetõk, megnyugtatóak. Szokványos eszközeivel ragyogóan illeszti a jelenkor üzenetét a fejedelmiségbe, s ötvözi azt a földi dolgokkal, különös tekintettel az élet árnyoldalaira: az öregség, a halál, a háború, a pusztítás és a pusztulás témáira. Kevésbé közvetett mellékértelmû képeivel teljesedik ki.

Mûveinek összessége nem homogén, mindegyik más-más mûvészi nézõpontot takar. A valóság varázslatos életre keltésének tanárává lett. Ma már tudjuk, hogy õ nem egy létezõ iskolát választott alkotásához, hanem teremtett egy iskolát. Szinte senki nem rendelkezik azzal a végtelen türelemmel, amellyel õ az apró feladtok megoldásához látott.
Megtalálta az alkotói örömöt egy budapesti alkotóházban, ahol munkássága olyan szintre fejlõdött, amely bõvítette a magyar mûvészet spektrumát. Önzetlen tagja a Szent Lukács Szövetségnek, s ezen köteléken keresztül alakítja mûvészi nyelvét.
Portréi egyfajta belsõ látással a karakter mély rétegeit is megmutatják, csendéletei fantasztikus részletgazdagságukkal klasszikus korokat idézve az egyedi mellett a tipikust, általánost is ábrázolják. Tájképei a valóságon túli, de ily módon alig érzékelhetõ misztikus világba vezetnek.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft
hu_HUHU_HU

Értesítést kérek, ha új műalkotás érkezik

Speciális kérésem van